• Osnovna škola Pakoštane - matična škola

  • Osnovna škola Pakoštane - Područna škola Drage

  • Osnovna škola Pakoštane - Područna škola Vrana

  • Osnovna škola Pakoštane - Područna škola "Dr. Blaž Jurišić", Vrgada

Copyright 2021 - Osnovna škola Pakoštane

U ponedjeljak 4. veljače u 11 sati u prizemlju škole postavljena je izložba „Fotografije i dokumenti 112. brigade HV-a“. Već nekoliko godina Zadarska županija i Državni arhiv Zadar provode edukativni projekt kojim putem slikovnog, pisanog i usmenog materijala upoznaju današnje generacije školaraca s vremenom obrambenog Domovinskog rata.

Na njoj je prikazan ratni put 112. brigade, od dragovoljačkih odreda do međunarodnog priznanja RH s dodatnim materijalima vezanima za lokalno stanovništvo i područje škole domaćina.

Tom prigodom održan je upečatljiv sat Povijesti za učenike 8. a razreda i sve prisutne. Nakon ravnateljevog uvodnog slova i minute šutnje za sve pale i nestale hrvatske branitelje govornici Marko Čulina, Marijan Maroja i Ivan Šimunić svojim su svjedočenjima i izlaganjima privukli nepodijeljenu pozornost učenika i gostiju. Čule su se brojne činjenice s početka nametnutoga rata, o snazi agresora, o uvjetima u kojima se tada borilo, živjelo i ginulo. Saznalo se da je 112. jedna od najbrojnijih brigada Hrvatske vojske kroz koju je u četiri i pol godine postojanja prošlo više od 11 tisuća branitelja, od kojih je 74 poginulo, a dvojica se i danas smatraju nestalima. Njihove slike s podatcima rođenja i smrti dio su materijala s izložbenih panoa.

Škola je na poklon dobila i dokumentarni film o 112. brigadi, koji će uz postojeće tiskane monografije, koje su od prošle godine u fondu školske knjižnice, moći poslužiti kao koristan nastavni materijal svim učiteljima.

Izložba se može razgledati do kraja tekućeg tjedna.

More Joomla Extensions