• Osnovna škola Pakoštane - matična škola

  • Osnovna škola Pakoštane - Područna škola Drage

  • Osnovna škola Pakoštane - Područna škola Vrana

  • Osnovna škola Pakoštane - Područna škola "Dr. Blaž Jurišić", Vrgada

Copyright 2022 - Osnovna škola Pakoštane

Članovi novinarske skupine OŠ Pakoštane s voditeljicom Dijanom Vukoja, prof. 14. studenog 2018. g. posjetili su Uljaru „Pakoška“.

Ljubazni domaćin, vlasnik uljare, gospodin Mate Ivas sa zadovoljstvom je pričao o svojoj uljari i proizvodnji ulja. Saznali su da uljaru „Pakoška“ vodi već 13 godina s bratom Stipom i ostatkom obitelji te s ponosom ističe uspjeh u radu.

Trenutno je u uljari zaposleno 15 djelatnika koji neumorno rade u 3 smjene. Dnevno se samelje oko 30 tona maslina, a na meljavu svoje masline dovoze ljudi-maslinari iz Pakoštana, Draga, Vrane, Benkovca i okolnih sela Benkovca i Knina.

Gospodin Mate ističe kako se strojevi gotovo i ne gase dok je u tijeku berba maslina i proizvodnja ulja pa saznaju da Uljara radi od početka 10. mjeseca do kraja prosinca. Strojevi se redovno čiste i održavaju, a posebna pozornost čišćenju i mogućim popravcima posvećuje se kad završi proizvodnja ulja, tako da strojevi spremni dočekaju iduću proizvodnju ovog „tekućeg zlata“.

Gospodin Mate podijelio je svim članovima novinarske skupine promotivne materijale za uspomenu na dolazak u Uljaru. Riječ je o blokićima i kemijskim olovkama koje su oni rado ponijeli.