• Osnovna škola Pakoštane - matična škola

  • Osnovna škola Pakoštane - Područna škola Drage

  • Osnovna škola Pakoštane - Područna škola Vrana

  • Osnovna škola Pakoštane - Područna škola "Dr. Blaž Jurišić", Vrgada

Copyright 2022 - Osnovna škola Pakoštane

U subotu 24. studenog 2018. u večernjim satima u Vijećnici Općine Pakoštane upriličeno je ugodno kulturno iznenađenje - predstavljanje knjige domaćeg sina, bivšeg učenika OŠ Pakoštane Roka Stojanova.

24-godišnji mladić zabljesnuo je pred brojnim nazočnim mještanima i poznanicima svojim ovelikim knjiškim prvijencem – romanom fantastičnog žanra „Vatra života“ kojeg su pomogle izdati Turistička zajednica Općine Pakoštane i Etno udruga „D.A.N.“. Tako je organizacija ovog događaja bila u sigurnim rukama Rokovih bivših profesorica Dijane Vukoja i Nives Marić, a nježna glazbena pratnja, čitanje ulomaka romana te vođenje programa – u rukama bliskih mu prijatelja iz projekta „Sayari“.

Autor se javnosti predstavio iskreno i jasno pod motom „Zvjezdanom prašinom osvijetli svoju stazu“. Otkrio je detalje iz svog života i školovanja kao i poticajnu ljubav prema prirodi. Istaknuo je impulse koji su ga naveli na kreativnost i pisanje, tj. kako je zapitanost o smislu života i ostalim pojavnostima koje ga okružuju rezultirala stvaralačkom eksplozijom.

Ugodnu je kišnu večer obogatio Rokov prijatelj Filip Lokin prekrasnim kazivanjem Ujevićeva „Pobratimstva lica u svemiru“ koje je dodatno potcrtalo inače poznatu zvjezdanu tezu iznesenu i u romanu - da smo, u najširem smislu shvaćanja “svi Jedno, da je sve Jedno … povezano nedokučivom energijom svjetlosti…“. Izrecitirana „Opomena“ A. B. Šimića svojim je svevremenim pozivom čovjeku da se ostvari na najbolji mogući način pojačala Rokove riječi mladima da pronađu svoj put, da slijede svoje snove, otkriju talente koje imaju te tako realizirani i ispunjeni popravljaju svijet oko sebe.

Roko Stojanov je književnim sredstvima stvorio i izrazio svoju paralelnu stvarnost koju istovremeno, u različitim aspektima, živi na najpozitivniji način. Primjer je mladima da zagledani u vlastite potencijale, školskim rječnikom rečeno, ne prepisuju tuđe primjere, nego osmisle svoj put i žive punim plućima s maštom kao najboljim pogonskim gorivom.

Preostaje nam još samo pronaći jedan od 50 tiskanih primjera romana i zaroniti u nj kako bi nas ogrijale toplina i ljepota Rokove „Vatre života“.

More Joomla Extensions