• Osnovna škola Pakoštane - matična škola

  • Osnovna škola Pakoštane - Područna škola Drage

  • Osnovna škola Pakoštane - Područna škola Vrana

  • Osnovna škola Pakoštane - Područna škola "Dr. Blaž Jurišić", Vrgada

Copyright 2022 - Osnovna škola Pakoštane

U četvrtak 25. listopada učenici su osmih razreda iz Pakoštana, Biograda, Polače i Filip –Jakova imali jedinstven sat Hrvatskog jezika i književnosti. Pod vodstvom svojih učitelja sat su vremena proveli u kino i kazališnoj dvorani u Filip – Jakovu prisustvujući vrhunskoj izvedbi monodrame „Govorite li hrvatski? – zapisi iz hrvatske književnosti“. Ova je monodrama praizvedena u zagrebačkom Dramskom kazalištu Gavella davne 1994. godine, a od tada je imala preko 500 igranja na tri kontinenta. Gostovanje profesora glume Joška Ševe organizirale su Općina Filip – Jakov i Zadarska županija.

Izbor više nego dojmljivo interpretiranih tekstova kreće se kroz povijest hrvatske književnosti. Ide tako od Bašćanske ploče, djela Marka Marulića, Ivana Gundulića, Ive Vojnovića, Marina Držića preko Antuna Gustava Matoša, A. B. Šimića, Tina Ujevića, Viktora Vide, Ivana Kozarca do Drage Ivaniševića, Josipa Pupačića, Ivana Tolja i drugih.

Autor Joško Ševo ovom emocionalno nabijenom predstavom želi generacijama koje dolaze posvijestiti svu ljepotu materinskog nam hrvatskog jezika kao i njegovu čak tisućljetnu postojanost. Također nastoji izazvati potrebu za poznavanjem i očuvanjem tog našeg malog, a velikog blaga kojemu, kao i većini manjih jezika u svijetu prijeti istakanje i nestanak pod sveopćim globalizacijskim nasrtajima.

Metodički pristupačna, u neposrednom kontaktu s učenicima predstava im je, nenaviklima na atmosferu i ponašanje u kazalištu, bila, na žalost, svojevrstan šok. Uz jake pozitivne dojmove ostaje nam malo žaljenje što prazna mjesta u dvorani nisu popunili srednjoškolci kojima bi ovo iskustvo još i više koristilo u obradi nastavnog sadržaja Hrvatskog jezika i književnosti.